Ny forskning skal give bedre behandling af hoved-halskræft

03-06-2014
Dansk behandling af hoved-halskræft er i international topklasse. 85 pct. af patienterne bliver helbredt, men helbredelsen sker ikke uden omkostninger, fordi mange efterfølgende får gener af behandlingen. Nu skal et forskningsprojekt forsøge at identificere de patienter, der har gavn af en mere aggressiv strålebehandling og dem, som ikke har. Målet er at kunne tilbyde den bedst mulige strålebehandling.

Professor Jens Overgaard fra Aarhus Universitetshospital har modtaget 4,2 mio. kr. fra Kræftens Bekæmpelse til et forskningsprojekt, hvor målet er at kunne tilbyde hoved-halskræftpatienter en mere optimal og individuel strålebehandling

Antallet af hoved-halskræfttilfælde har været kraftigt stigende de sidste 40 år, og kurven er fortsat for opadgående. Man har længe vidst, at tobak og alkohol er risikofaktorer for udviklingen af hoved-halskræft, men inden for de senere år er det blevet helt klart, at en specifik undergruppe af hoved-halskræft udvikles på grund af den seksuelt overførte human papillomavirus (HPV). Det drejer sig især om kræft i mandlerne.

Biologiske forhold tæller

Den primære behandling af hoved-halskræft er strålebehandling, og strålebehandlingens virkning på kræftsvulsten afhænger af en række faktorer, som både er knyttet til såvel patienten og selve svulsten.

 - Vi taler her om biologiske forhold, for der er eksempelvis celler, som er resistente overfor strålebehandlingen. Og det skyldes, at cellerne ikke får ilt nok. Hvor er de celler? Og hvad kan vi gøre ved det? Vi studerer derfor cellerne meget nøje og arbejder intenst på at få dem karakteriseret, herunder cellernes indbyrdes forhold med det mål at kunne optimere strålebehandlingen overfor patientgruppen, siger professor Jens Overgaard fra Afdelingen for Eksperimentel Klinisk Onkologi på Aarhus Universitetshospital.

Og til det arbejde har Jens Overgaard og forskerholdet modtaget 4,2 mio. kr. fra Kræftens Bekæmpelse.

Skræddersyet behandling

Jens Overgaard forklarer, at man allerede i dag forsøger at tage højde for de biologiske forhold, når man strålebehandler, men det betyder, at mange patienter får senfølger af den aggressive behandling.

- I dag giver vi en standardbehandling, der virker. Til gengæld er prisen for mange patienter, at de får trælse gener. Men i og med, at vi hele tiden bliver klogere på biologien, vil vi i fremtiden kunne identificere de patienter, som har gavn af de mere aggressive behandlinger, og dem, som kan blive helbredt med mere skånsomme behandlinger, siger professoren og tilføjer:

 - Målet er at kunne tilbyde patienter en individuel og optimal strålebehandling, der er så skånsom som muligt, så man efterfølgende kan få sig et godt liv igen.

Flere får hoved-halskræft

Selv om flere og flere vil få diagnosen hoved-halskræft, er Jens Overgaard fortrøstningsfuld.

 - Den gode nyhed er, at det skyldes stigningen i antallet af HPV-tilfælde, og vi har at gøre med en patientgruppe, hvor vi kan se, at deres strålefølsomhed er mere sensitiv, eller sagt med andre ord, de tager langt bedre imod strålebehandlingen, og de bliver helbredte.

Hvert år får ca. 1.400 danskere diagnosen hoved-halskræft.