Kræftbehandling kan give alvorlige problemer med tænderne, især strålebehandling af hoved og hals. Her finder du mere information om tandskader og gode råd til, hvad du selv kan gøre.
Nordisk vejledning i mund- og tandpleje til kræftpatienter
Vejledningen er bl.a. udarbejdet af tandlæge Lone Forner og en tværfaglig arbejdsgruppe bestående af tandlæger og sygeplejersker, som arbejder med nuværende og tidligere kræftpatienter i Danmark og Sverige.
Vejledningen retter fokus på vigtigheden af implementering af en mere proaktiv mund- og tandpleje hos nuværende og tidligere kræftpatienter. Den tager udgangspunkt i kræftpatienter med højest risiko og omfatter risikovurdering af tænder og mundhule, anbefalinger til behandling, vurdering af tidligere intervention samt initiering af passende behandlingsplan. Denne tilgang kan være med til at forebygge og reducere risikoen for behandlingsinducerede skader på tænder og mundhule, der er opstået i forbindelse med kræftbehandling
Hent nordisk vejledning i mund- og tandpleje til kræftpatienter
Hold mund og tænder RENE
De fleste får problemer med deres tandsæt efter strålebehandling. Det vigtigste er at holde mund og tænder rene – gå til tandlæge/tandplejer og lær at holde mund og tænder rene.
Tandlæge Siri Beier har lavet en vejledning til mundpleje, der forebygger mund- og tandproblemer.
Denne tandpasta kræver recept fra tandlæge eller læge. Da den er dyr kan der søges om enkelttilskud. Dette skal tandlæge/læge ansøge Sundhedsstyrelsen om. Man er berettiget til tilskud efter strålebehandling.
Netværket har sammen med tandlæge Lars Nygaard, Evident Tandlægerne, lavet et tandkort som giver information til hhv. sundhedspersonale og patienter om forholdsregler efter strålebehandling for hoved-halskræft.
Tandkortet er tænkt som et kort, man kan have liggende i sin pung og tage frem og vise til sin tandlæge. Det er især vigtigt at have for øje, at skal man have trukket en tand ud, skal det ske på hospitalet og ikke af ens egen tandlæge.
Kræftpatienter, som får alvorlige problemer med tænderne, har efter de er færdige med kræftbehandlingen mulighed for at få økonomisk tilskud til tandlægebehandlingen i den region, hvor de bor. Det er især kræftpatienter, der har fået stråler på hoved eller hals, som får problemer. Det anbefales, at man inden strålebehandlingen begynder får lavet en tandstatus hos egen tandlæge.
Niels Jessen, formand for netværket for hals- og mundhulekræft, fortæller, hvad tandlæger skal være særligt opmærksomme på, når de har strålebehandlede patienter i stolen.