Kræftpatienter motionerer for at bevare kræfterne

14-07-2014
Patienter med kræft i hoved og hals taber sig ofte meget, især på grund af synkebesvær, som er bivirkning ved strålebehandlingen. Et nyt forsøg skal vise, om patienterne kan holde vægten og bevare musklerne, når de styrketræner, samtidig med at de får kemo- og strålebehandling. Kræftens Bekæmpelse støtter forskningen.

Helena Perlinska styrketræner som led i en undersøgelse af, hvordan styrketræning virker på patienter med hoved-halskræft. Foto: Herlev Hospital

Man ved allerede fra tidligere forskning, at fysisk træning gavner kræftpatienter. Træning kan mildne bivirkninger og afhjælpe træthed – og i det hele taget betyde, at patienterne kommer nemmere gennem behandlingen.

I det nye forsøg vil forskerne undersøge træningens virkning specielt på patienter med kræft i hoved og hals, som er en særligt udsat gruppe af patienter, fortæller læge og ph.d.-studerende Camilla Kjær Lønkvist, som er med til at lave forskningsprojektet på Herlev Hospital.

- Patienter med hoved-halskræft bliver ofte meget medtagne af behandlingen og taber sig ofte meget, både i vægt og muskelmasse. Det er et stort problem, fordi tab af muskelmasse formentlig kan medføre kortere overlevelse og kraftigere bivirkninger, siger Camilla Kjær Lønkvist.

Årsagen til at hoved-halskræftpatienter generelt taber sig meget, er især, at strålebehandling i halsområdet påvirker slimhinderne, så det gør ondt at spise, og derfor får de for lidt næring.

- Men også selv når disse patienter på papiret får næring nok, viser undersøgelser, at de stadig taber sig. Derfor er der et stort behov for at finde metoder til, at de kan undgå at tabe sig så meget, og især at de bevarer musklerne, forklarer Camilla Kjær Lønkvist.

Styrketræner tre gange om ugen

Forskerne på Herlev Hospital har i første omgang sat gang i en lille forundersøgelse, et pilotstudie med 11 patienter, der skal vise, om det overhovedet kan lade sig gøre at deltage i et træningsforløb, samtidig med at man får strålebehandling og kemoterapi. Patienterne styrketræner tre gange om ugen i en time til halvanden i samlet 12 uger, hvilket er ud over den periode på fem en halv uge, som selve kræftbehandlingen varer.

Camilla Kjær Lønkvist fortæller, at studiet foreløbigt tegner godt.

- Det er små tal, men vi kan se, at deltagerne ikke taber sig yderligere af at træne. Det kunne man ellers frygte, for det er jo meget normalt, at folk taber sig, når de begynder at motionere, siger hun.

Efter pilotstudiet går det store videnskabelige studie i gang. Her skal 64 patienter med hoved-halskræft deltage. Der trækkes lod mellem deltagerne, så den ene halvdel kommer i en gruppe, der tilbydes det særlige styrketræningsprogram, og den anden halvdel kommer i en gruppe, der ikke tilbydes træning.

På jagt efter kræfthæmmende molekyler

Som en del af studiet vil forskerne også lede efter kræfthæmmende molekyler i blod og muskelvæv fra patienterne. Denne del af forskningsprojektet skal foregå i samarbejde med Center for Inflammation og Metabolisme på Rigshospitalet, fortæller forskningsleder Julie Gehl, som er overlæge på Herlev Hospital.

- Der er rigtig mange data, der tyder på, at der laves nogle stoffer i muskelceller, der kan være med til at hæmme kræft. Så samtidig med at vi undersøger, om det kan lade sig gøre at integrere et træningsprogram i kræftbehandlingen, sørger vi for at tage blod- og muskelprøver fra patienterne, så vi kan prøve at finde ud af, hvad er det for nogle gode stoffer, som muligvis kan bruges i behandlingen, forklarer Julie Gehl.

Det betyder alt at være med

Når man ser bort fra det videnskabelige, har pilotstudiet på Herlev Hospital allerede vist sig at have en meget gavnlig effekt på patienterne – nemlig når det drejer sig om det sociale samvær.

- Patienterne er meget glade for det. Der er nogen, der har sagt, at det betyder alt for dem at være med, og at ’det er en god dag, når man skal til træning’. Patienterne har fået et godt sammenhold. De kan snakke om de problemstillinger de har, og de hjælper og støtter hinanden, fortæller Camilla Kjær Lønkvist.

Af Marianne Vestergaard

Kræftens Bekæmpelse støtter forskningen

Det videnskabelige studie ’Styrketræning under konkomitant (samtidig) kemostrålebehandling hos hoved-halskræftpatienter – klinisk betydning og biologiske mekanismer’ gennemføres i et samarbejde mellem kræftafdelingerne i Aarhus, Odense og Herlev under det nationale samarbejdsorgan for behandling af hoved-halskræft (DAHANCA).

Kræftens Bekæmpelse støtter studiet med en million kroner. Støtten er givet gennem Kræftens Bekæmpelses Videnskabelige Udvalg (KBVU). Projektet får desuden også støtte fra Trygfonden.

Læs mere om hoved-halskræft